Všechny články

12/2023

Právní novinky říjen a listopad 2023

Období měsíců října a listopadu bylo co do množství i důležitosti nově přijatých právních předpisů poklidnější než září. Ani tentokrát Vás ale nechceme ochudit o právní novinky, a proto Vám níže přinášíme shrnutí alespoň několika málo z nich, které vnímáme jako nejvýraznější.

Datové schránky v roce 2024, elektronizace státní správy

Novela zákona o elektronickýchúkonech a autorizované konverzi dokumentů

Do účinnosti novely platí, že osobní údaje držitelů datových schránek, včetně adresy, jsou automaticky po zřízení datové schránky zveřejněny ve veřejně dostupném seznamu držitelů datových schránek.  Fyzické osoby si nicméně mohou požádat, aby byly jejich údaje vedené v seznamu odstraněny. Od účinnosti novely, tedy od 1. 2. 2024, dochází k zásadní změně. Údaje všech fyzických a podnikajících fyzických osob (OSVČ) budou z veřejného seznamu odstraněny a dále zveřejněny pouze na žádost dané osoby. Nutno dodat, že fyzické osoby mají navíc v nastavení svého účtu možnost deaktivovat příjem datových zpráv. V takovém případě s nimi nebude moci komunikovat či vyhledávat jejich osobní údaje žádná právnická, podnikající fyzická osoba či fyzická osoba.

Vyhláška o stanovení podrobností užívání a provozování ISDS

Od nového roku dochází k významné změně v parametrech a možnostech využívání datové schránky. Limit jedné datové zprávy se zvýší z 20 MB na100 MB. Rozšíří se také typy podporovaných souborů, které je možné datovou zprávou zasílat, jmenovitě například .zip či .asic.

Změny v oblasti sociálního zabezpečení

Elektronizace postupně proniká i do fungování veřejné správy. Od 1.prosince 2023 lze nově podat on-line žádost o přiznání důchodu nebo změnu jeho výše přes aplikaci České správy sociálního zabezpečení.

Změny v oblasti pracovního práva

Pracovní volno pro pracovníky na akciích pro děti a mládež

Novelou byly upřesněny a doplněny podmínky pro poskytování volna a náhrady mzdy nebo platu osobám vykonávajícím činnosti oddílových vedoucích, vychovatelů, instruktorů, vedoucích táborů nebo jiné obdobné činnosti na sportovních soustředěních. Nově tak například platí, že v případě vážných provozních důvodů není zaměstnavatel povinen pracovní volno poskytnout.

Změny podmínek ochrany zdraví při práci

Zaměstnavatelům doporučujeme věnovat pozornost změnám, které přináší novela nařízení vlády stanovícího podmínky ochrany zdraví při práci. Změny se týkají například minimální délky trvání bezpečnostních přestávek, požadavků na osvětlení pracoviště a limitů pro manipulaci s břemeny.

Zvýšení náhrad poskytovaných zaměstnancům

Nařízením vlády o úpravě náhrad se o 360 korun zvyšuje průměrný výdělek rozhodný pro výpočet náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti vzniklé pracovním úrazem nebo nemocí z povolání a pro výpočet náhrady nákladů na výživu.

Nové výše sazeb stravného

Ministerstvo financí změnilo vyhláškou některé základní sazby zahraničního stravného na rok 2024. U Španělska či Švédska došlo k výraznějšímu zvýšení o 5 EUR na 50 EUR, resp. 65 EUR, v případě Peru naopak k zanedbatelnému zvýšení o 2 USD na 52 USD. Tradičně nejvyšší je pak základní sazba zahraničního stravného ve Švýcarsku, která činí 75 CHF.

Novela prováděcí vyhlášky k zákonu o vinohradnictví a vinařství

Vyhláškou byly oficiálně schváleny další výrazy pro vína vyrobená v České republice z hroznů zde sklizených. Setkáte-li se tak například s labínem, budete vědět, že se jedná o víno vyrobené z modrých vinných hroznů bez nakvášení výhradně z vinařské oblasti Čechy, moravská vína takový výraz použít nemohou. Výraz botrytický sběr značí to stejné, jako doposud výraz premium, tedy jakostní víno s přívlastkem druhů výběr z hroznů, výběr z bobulí nebo výběr z cibéb, bylo-li vyrobeno z hroznů alespoň ze 30 % napadených ušlechtilou plísní šedou Botrytiscinerea P.

Chcete poradit? Domluvte si on-line schůzku.

vyberte si termín

Kam dál

všechny články
Informaci o zpracování osobních údajů naleznete ZDE.
Zásady ochrany osobních údajů

© 2020 Kruták & Partners, advokátní kancelář s.r.o. Všechna práva vyhrazena.