Všechny články

01/2024

Právní novinky prosinec a leden 2024

Přelom roku přinesl velké množství změn v právních předpisech, připravili jsme pro Vás jejich krátký přehled.

Konsolidační balíček

Ve snaze snížit deficit státního rozpočtu schválila Poslanecká sněmovnatzv. konsolidační balíček.  Níže jsme proVás vybrali podstatné změny, z nichž většina platí od 1. ledna 2024, není-liuvedeno jinak.

Změna v sazbách daně z příjmů

Daň z příjmu právnických osob bude zvýšena z 19 % na 21 %. Změna sazbyse uplatní na zdaňovací období započatá od 1. ledna 2024.

Od nového roku se rozšíří počet fyzických osob, které budou odvádět 23%daň z příjmu. Vyšší sazba se nově týká fyzických osob, jejichž ročnípříjmy přesahují 36násobek průměrné mzdy, namísto dřívějšího 48násobku. Vyššísazba se uplatní pouze pro část příjmů nad stanovenou hranicí – pro rok 2024 sejedná o částku 1.582.812 Kč ročně (131.901 Kč měsíčně).

Změna limitů odvodů u zaměstnanců na DPP

S účinností od 1. července 2024 se mění podmínky pro vznikpovinnosti zaměstnanců pracujících na DPP hradit nemocenské pojištění apojistné na sociální zabezpečení. Brigádníci dosud hradili zdravotní a sociálnípojistné pouze v případě, že jejich měsíční hrubá mzda překročila 10.000Kč u každé jednotlivé dohody. Od léta nastává změna a příjmyz jednotlivých dohod se budou pro určení odvodů pojistného sčítat. Má-librigádník uzavřenou dohodu nebo více dohod pouze u jednoho zaměstnavatele,limit je stanoven na 25% průměrné mzdy (10.500 Kč). Pokud má uzavřeno souběžněvíce dohod u dvou či více zaměstnavatelů, odvádí pojistné, přesáhne-li odměna40% průměrné mzdy (17.500 Kč).

Oznamovací povinnost zaměstnavatelů v souvislosti s „dohodáři“

S výše zmíněnou změnou účasti na sociálním zabezpečení souvisínová povinnost zaměstnavatelů oznamovat České správě sociálního zabezpečeníúdaje o zaměstnancích, kteří u něj na DPP pracují, a to na předepsanémtiskopisu. ČSSZ vede na základě takto oznámených údajů evidenci osobpracujících na DPP. Zjistí-li, že daný zaměstnanec má uzavřenou DPP u vícezaměstnavatelů, oznámí zaměstnavateli, že je povinen odvádět pojistné za danéhozaměstnance. O (ne)praktičnosti této změny se vedou diskuze, je protomožné, že ještě dojde k úpravě.

Dálniční poplatek

Do konce února bude možné zakoupit roční dálniční známku pro motorovávozidla do 3,5 tuny za 1.500 Kč, od 1. března se cena zvýší na 2.300 Kč. Řidičisi budou moci nově zakoupit i jednodenní dálniční známku za 200 Kč.

Změny v oblasti pracovního práva

Dovolená pro zaměstnance zaměstnané na DPP/DPČ

Od nového rokuvzniká každému „dohodáři“ nárok na dovolenou, pokud splní obě následující podmínky:(1) pracovněprávní vztah trvá bez přerušení (dohodář pracuje u zaměstnavatele)alespoň 4 týdny a (2) dohodář odpracuje alespoň 4násobek tzv. fiktivnípracovní doby, která činí 20 hodin týdně.

Minimální mzda a paušální náhrada nákladů přihome office

Minimální mzda byla s účinností od 1. lednapro rok 2024 zvýšena na 112,50 Kč za hodinu, což při 40 hodinové týdennípracovní době vychází na 18.900 Kč/měsíc. Pro rok 2024 činí paušální částkanáhrady nákladů při práci na dálku 4,50 Kč za 1 hodinu.

Novinky v dopravě 2024

Nové dopravní značky

Ve městech přibyla nová dopravní značení, především„Parkoviště P+D“ (park and drive) nebo „Sdílená zóna“. Ve sdílených zónách platíspecifická pravidla, zejména vzájemná rovnost všech účastníků provozus výjimkou tramvají, které mají vždy přednost, a maximální rychlost 20km/h.

Novinky pro řidiče

Od nového roku nemusí u sebe řidiči nosit řidičský průkaz, aniosvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz). Během cest do zahraničíje nutné mít tyto doklady s sebou. Rovněž se ruší velký technický průkaz, odledna je vydáváno pouze osvědčení o registraci silničního vozidla, které budedoplněno o některé údaje. Nahrazování dvou průkazů novým bude probíhat postupně,bez nutnosti povinných návštěv úřadu.

Chcete poradit? Domluvte si on-line schůzku.

vyberte si termín

Kam dál

všechny články
Informaci o zpracování osobních údajů naleznete ZDE.
Zásady ochrany osobních údajů

© 2020 Kruták & Partners, advokátní kancelář s.r.o. Všechna práva vyhrazena.