Všechny články

09/2024

Právní novinky léto 2024

Léto nám přineslo nejen slunečné dny, ale i několik významných legislativních novinek. Přinášíme Vám jejich krátký přehled.

Novela občanského soudního řádu

Dne 1. července 2024 nabyla účinnosti novela občanského soudního řádu.

Změny u platebních rozkazů

Dosud platilo, že pokud se dlužník do datové schránky nepřihlásil, byl platební rozkaz zrušen a soud musel pokračovat ve standardním řízení. Nově je možné doručit platební rozkaz do datové schránky tzv. fikcí, kdy i bez přihlášení dlužníka bude po 10 dnech považován za doručený. U jiných způsobů doručování je náhradní doručení nadále vyloučeno.

Namísto dosavadního limitu 1.000.000 Kč je nově možné vydat elektronický platební rozkaz (EPR) pro vymáhání jakékoliv žalované částky bez omezení.
Kombinace doručování platebních rozkazů do datových schránek a zrušení limitace výše žalované částky představuje velmi významnou změnu pro vymáhání pohledávek, které bude nově flexibilnější a rychlejší.

Dávejte si proto na své datové schránky velký pozor a zkontrolujte si, že máte funkční notifikace doručených zpráv a ty pečlivě kontrolujte. Přehlednutí zprávy s platebním rozkazem může mít nově obrovské následky.

Žaloba na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů

Novela zavádí nový druh řízení, a to o žalobě na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů. Žalobu mohou podat právnické osoby zapsané v seznamu oprávněných osob dle zákona o ochraně spotřebitele, přičemž se mohou domáhat zdržení se vymezeného jednání nebo určení, že žalovaný porušil svoji povinnost. Tento nový druh řízení nelze zaměňovat s hromadným řízením, o kterém píšeme níže.

Zákon o hromadném občanském řízení soudním

Dne 1. července 2024 nabyl účinnosti zákon o hromadném občanském řízení soudním, který umožňuje podávání tzv. hromadných žalob. Hromadné řízení je určeno pro spory mezi podnikateli a spotřebiteli, žalobcem mohou být opět jen osoby zapsané v seznamu oprávněných osob dle zákona o ochraně spotřebitele.

Ministerstvo spravedlnosti zřídilo zvláštní webovou stránku obsahující seznam všech hromadných řízení a řízení o žalobě na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů, kde naleznete informace o probíhajících řízeních a jak se do nich zapojit.

Novela zákona o přeměnách

Dne 19. července 2024 nabyla účinnosti novela zákona o přeměnách.

Pozitivní změnou je zrušení povinnosti publikovat projekt přeměny zpoplatněně prostřednictvím obchodního věstníku. Nově postačí uložení projektu přeměny (společně s upozorněním pro věřitele, zaměstnance a společníky) do sbírky listin u příslušného rejstříkového soudu.

Druhou významnou změnou je rozšíření existujících forem rozdělení (odštěpením a rozštěpením) o třetí formu, a to tzv. rozdělení vyčleněním. Při rozdělení vyčleněním rozdělovaná společnost nezaniká a vyčleněná část jmění přechází, výměnou za podíl nebo podíly, na jednu nebo více nově vzniklých či existujících společností.

Novela insolvenčního zákona

Před pár dny byla ve sbírce zákonů zveřejněna novela insolvenčního zákona, která nabývá účinnosti 1. 10. 2024. Novela přináší výhodnější podmínky pro oddlužení, zejména zkrácení doby z pěti let na tři roky a zrušení minimální 30% hranice uspokojení pohledávek věřitelů. Zároveň se ale některá pravidla pro dlužníky zpřísňuji – například se prodlužuje doba, kdy u dlužníka nelze znovu zahájit insolvenci, z deseti na dvanáct let. Novela také zpřesňuje, jakým způsobem se posuzuje plnění povinností dlužníkem v rámci oddlužení.

Novelou byla dále rozšířena povinnost poskytovat součinnost insolvenčnímu správci také na poskytovatele úvěru a zaměstnavatele dlužníka včetně bývalých zaměstnavatelů, pokud jej zaměstnávali v době 12 měsíců před zahájením insolvenčního řízení.

Nová registrační a ohlašovací povinnost u zaměstnanců na DPP

Od 1. 7. 2024 mají zaměstnavatelé povinnost zaregistrovat všechny své zaměstnance činné na základě dohody o provedení práce (DPP) u příslušné územní správy sociálního zabezpečení, a to bez ohledu na to, zda u nich vznikla účast na nemocenském a důchodovém pojištění (příjem přesáhl 10.000 Kč).

Zaměstnavatelé jsou povinni elektronicky ohlásit nástup zaměstnance na DPP do zaměstnání a skončení zaměstnání do 20. dne měsíce následujícího poté, co k nástupu či skončení došlo. Pravidelně každý měsíc musí dále zasílat hlášení o příjmech všech zaměstnanců na DPP, a to elektronicky, opět do 20. dne následujícího měsíce.

Novela stavebního zákona

Dne 1. července 2024 nabyla plné účinnosti novela stavebního zákona a postupně jsou vydávány také prováděcí vyhlášky. S ohledem na jejich rozsah Vám hlavní změny představíme v samostatném článku.

Co se u nás událo

Nová posila KP týmu

Do našeho týmu se přidal koncipient Jan Adamov. V bývalém působišti měl na starosti vedle soukromého práva hlavně agendu v oblasti správního práva, energetiky a práva životního prostředí, u nás se primárně věnuje obchodnímu a stavebnímu právu a poradenství v oblasti regulatoriky.

Chcete poradit? Domluvte si on-line schůzku.

vyberte si termín

Kam dál

všechny články
Informaci o zpracování osobních údajů naleznete ZDE.
Zásady ochrany osobních údajů

© 2020 Kruták & Partners, advokátní kancelář s.r.o. Všechna práva vyhrazena.