Všechny články

06/2024

Podmínky pro rozdělování zisku a jiných vlastních zdrojů

Zatímco v první třetině roku společnosti intenzivně pracují na přípravě účetních závěrek, v druhé třetině nastává období, kdy se účetní závěrky schvalují, na což přirozeně navazuje vypořádání hospodářského výsledku. Velmi často dochází k distribuci zisku a jiných vlastních zdrojů, s čímž se pojí řada právních otázek. Připravili jsme pro Vás proto minisérii článků přinášející odpovědi na nejčastější z nich.

V minisérii se postupně dozvíte:

1. díl: Jaké jsou podmínky rozdělování zisku a jiných vlastních zdrojů.

2. díl: Komu a jakým způsobem se zisk a jiné vlastní zdroje rozdělují.

3. díl: Za jakých podmínek a kdo může zisk a jiné vlastní zdroje vyplácet.

4. díl: Kdy a jak lze vyplácet zálohy na podíl na zisku.

Co se rozumí ziskem a jinými vlastními zdroji, které z nich lze rozdělovat?

Zisk a jiné vlastní zdroje zjišťujeme z řádné či mimořádné účetní závěrky. Pro lepší porozumění a orientaci proto tam, kde to může být nápomocné, uvádíme v hranaté závorce odkaz na příslušnou položku účetní závěrky (v pasivech rozvahy).

Ziskem se rozumí nekonsolidovaný hospodářský výsledek obchodní korporace za účetní období, nerozdělený zisk za předchozí účetní období a fondy tvořené ze zisku. Mezi rozdělitelný zisk lze zařadit:

- ostatní rezervní fondy (pokud je lze rozdělit)(1) [A.III.1.];

- statutární a ostatní fondy, pokud nejsou účelově vázány [A.III.2.];

- nerozdělený zisk minulých let [A.IV.1.];

- jiný výsledek hospodaření minulých let [A.IV.2.];

- výsledek hospodaření běžného účetního období [A.V.].

Rozdělit nelze statutární a ostatní fondy, jsou-li účelově vázány(2) [A.III.2.].

Jiné vlastní zdroje jsou všechny ostatní složky vlastního kapitálu, které nemají původ v zisku. Mezi rozdělitelné jiné vlastní zdroje lze zařadit:

- základní kapitál [A.I.1](3);

- ážio [A.II.1.];

- ostatní kapitálové fondy, pokud nejsou účelově vázány [A.II.2.1.];

- oceňovací rozdíly z přecenění při přeměnách obchodních korporací [A.II.2.3.];

- rozdíly z přeměn obchodních korporací [A.II.2.4.];

- rozdíly z ocenění při přeměnách obchodních korporací [A.II.2.5.].

Naopak rozdělit nelze účelově vázané ostatní kapitálové fondy [A.II.2.1.] a oceňovací rozdíly z přecenění majetku a závazků [A.II.2.2.].

Jsou podmínky pro rozdělení zisku a jiných vlastních zdrojů stejné?

Ano, jsou. Zisk, stejně jako jiné vlastní zdroje, je možné rozdělit pouze na základě schválené řádné či mimořádné účetní závěrky a při splnění bilančních testů.

Kdo rozhoduje o rozdělení zisku a jiných vlastních zdrojů?

Zákon rozlišuje mezi rozdělením zisku a jiných vlastních zdrojů a vyplacením podílu na zisku a na jiných vlastních zdrojích. Zatímco o rozdělení rozhoduje u kapitálových společností a družstev nejvyšší orgán společnosti(4), tedy valná hromada nebo jediný společník/akcionář, případně členská schůze u družstev, o vyplacení rozhoduje statutární orgán společnosti, typicky jednatel, představenstvo či správní rada. V případě osobních společností se o rozdělení zisku a jiných vlastních zdrojů nerozhoduje.

Co slouží jako podklad pro rozhodnutí o rozdělení zisku a jiných vlastních zdrojů?

Základním, neopominutelným podkladem pro rozhodnutí je řádná nebo mimořádná účetní závěrka(5). K rozdělení zisku lze přistoupit až poté, co je řádná či mimořádná účetní závěrka schválena nejvyšším orgánem obchodní korporace.

Kdy lze rozhodnout o rozdělení zisku nebo jiných vlastních zdrojů? Lze rozhodnout opakovaně během roku?

O rozdělení zisku či jiných vlastních zdrojů lze rozhodovat na základě schválené účetní závěrky opakovaně, a to až do konce účetního období následujícího po účetním období, za které byla účetní závěrka zpracována. Účetní období se přitom nemusí shodovat s kalendářním rokem(6). Poslední novela ZOK výslovně potvrdila, že již neplatí všemi zažité pravidlo, že zisk a jiné vlastní zdroje lze rozdělovat jen do 30. června kalendářního roku.

Příklad: Na základě schválené účetní závěrky za účetní období od 1.1.2024 do 31.12.2024 lze rozdělovat zisk od jejího schválení až do 31.12.2025.

Jaké bilanční testy musí nejvyšší orgán rozhodující o rozdělení zisku a jiných vlastních zdrojů provést? Jak se testy prakticky provádí?

Nejvyšší orgán kapitálových společností a družstev je povinen ověřit si prostřednictvím tří bilančních testů, zda a v jaké maximální výši může zisk a jiné vlastní zdroje rozdělit. Třetí bilanční test přitom provádí pouze kapitálové společnosti (s.r.o. a a.s.) a družstva, které v aktivech rozvahy vykazují náklady na vývoj. Zvláštní pravidlo pro rozdělování je vedle toho stanoveno u příplatků mimo základní kapitál, které lze vrátit pouze v rozsahu převyšujícím ztrátu společnosti.

První bilanční test: Částka zisku a jiných vlastních zdrojů, kterou má nejvyšší orgán v úmyslu rozdělit, nesmí překročit maximální částku vypočítanou následovně:

MČ = VHPO + VHML + OF – PRF

MČ …. Maximální částka k rozdělení.

VHPO …. Výsledek hospodaření posledního skončeného účetního období [A.V.].

VHML …. Výsledek hospodaření minulých let [A.IV.].

OF …. Ostatní rozdělitelné fondy [AI.II.1., A.II.2.1. (nejsou-li účelově vázané), A.II.2.3., A.II.2.4., A.II.2.5., A.III.1. (pouze ty rozdělitelné), A.III.2. (nejsou-li účelově vázané)].

PRF …. Příděly do rezervních a jiných fondů v souladu se zákonem a společenskou smlouvou.

Druhý bilanční test: Kapitálová společnost nebo družstvo nesmí přistoupit k rozdělení zisku nebo jiných vlastních zdrojů, pokud by se vlastní kapitál dle příslušné účetní závěrky nebo vlastní kapitál po rozdělení snížil pod určitou, dle zákona vypočítanou částku.

Nejprve si tedy ověříme, zda podmínku splňuje vlastní kapitál vyplývající z příslušné účetní závěrky:

VK ≥ ZK + F

Pokud je výše uvedená podmínka splněna, můžeme opět pomocí vzorce určit, jaká je maximální částka k rozdělení tak, aby se vlastní kapitál po zamýšleném rozdělení nesnížil pod danou částku:

MČ = VK – ZK - F

MČ …. Maximální částka k rozdělení.

VK …. Vlastní kapitál [A.].

ZK …. Výše upsaného základního kapitálu [A.I.].

F …. Fondy, které nelze podle zákona nebo společenské smlouvy rozdělit [A.II.2.1. (účelově vázané), A.II.2.2., A.III.1 (pouze ty nerozdělitelné), A.III.2. (účelově vázané),].

Třetí bilanční test: Společnosti nesmí rozdělit zisk nebo jiné vlastní zdroje, pokud není částka k rozdělení alespoň rovna neodepsané části nákladů na vývoj(7). O částku neodepsaných nákladů na vývoj se snižuje částka k rozdělení podle prvního bilančního testu.

(1) Ostatní rezervní fondy zahrnují zejména (i) fondy vytvářené dobrovolně na základě rozhodnutí nejvyššího orgánu, společenské smlouvy či stanov, (ii) rezervní fondy dle zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech („ZOK“), zejména při poskytování finanční asistence, nabývání vlastních akcií, nebo při snížení základního kapitálu na úhradu budoucí ztráty, a velmi často také (iii) rezervní fond povinně vytvářený za účinnosti zákona č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku, ve znění účinném do 31.12.2013. Byť se obecně považují za rozdělitelné, jejich rozdělení může být omezeno, nebo v některých případech úplně zakázáno, zákonem či ve společenské smlouvě či stanovách. Doporučujeme proto v každém případě ověřit, zda je daný rezervní fond rozdělitelný.

(2) Statutární a ostatní fondy jsou obecně zřizovány společností na základě společenské smlouvy či stanov, příp. z rozhodnutí nejvyššího orgánu. Jak název napovídá, účelově vázané jsou vyhrazeny pro konkrétní účel (jiný, než rozdělení společníkům/akcionářům), například sociální fond či fond kulturních a sociálních potřeb pro zaměstnance.

(3) Jediným případem, kdy lze přistoupit k rozdělení základního kapitálu, je jeho snížení.

(4) Jedinou výjimku z tohoto pravidla představují podíly nebo akcie s pevným podílem ze zisku, kdy právo na vyplacení vzniká automaticky ze zákona po schválení účetní závěrky, má-li společnost k dispozici dostatek rozdělitelného zisku či jiných vlastních zdrojů. Rozhodnutí nejvyššího orgánu o rozdělení zisku nebo jiných vlastních zdrojů se nevyžaduje.

(5) Řádná účetní závěrka se sestavuje k poslednímu dni účetního období, zatímco mimořádná účetní závěrka je sestavena k jinému než poslednímu dni účetního období a je v souvislosti s ní provedena řádná inventarizace, přecenění a uzavření účetních knih. Mimořádná účetní závěrka se sestavuje například při přeměnách nebo v rámci likvidace.

(6) Účetní období je blíže definováno v ust. § 3 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů.

(7) Částku neodepsaných nákladů na vývoj nalezneme v aktivech rozvahy zpravidla na položce B.I.1.Nehmotné výsledky vývoje, ale mohou být zahrnuty také na položkách C.II.3.2. nebo D.2. v závislosti na způsobu vykazování. Doporučujeme proto ověřit si tuto částku s účetními poradci.

ZDROJE:

Čech, P. Velká novela zákona o obchodních korporacích část I. (změny týkající se všech obchodních korporací).

Štenglová, I., Havel, B., Cileček, F., Kuhn, P., Šuk, P. Zákon o obchodních korporacích. Komentář. 3. vydání. Praha: C. H. Beck, 2020.

Výplata podílů na zisku a záloh na podílech na zisku po novele zákona o obchodních korporacích. Online. 2021. Dostupné z: https://www.dreport.cz/blog/vy.... [cit. 2024-06-06].

DĚDIČ, Jan. KAPITOLA IV. [Rezervní fond]. In: ŠTENGLOVÁ, Ivana, DĚDIČ, Jan, LASÁK, Jan, PIHERA, Vlastimil, LÁLA, Daniel, JOSKOVÁ, Lucie. Akciové společnosti. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2023.

Vláda: Důvodová zpráva k zákonu č. 33/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), ve znění zákona č. 458/2016 Sb., a další související zákony, č. 33/2020 Dz.

SKÁLOVÁ, Jana. Nové bilanční testy pro rozdělení zisku. Online. Bulletin Komory daňových poradců ČR. 2020, roč. 2020, č. 04, s. 40-45. Dostupné z: https://www.kdpcr.cz/bulletin/.... [cit. 2024-06-06].

Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), ve znění pozdějších předpisů.

Chcete poradit? Domluvte si on-line schůzku.

vyberte si termín

Kam dál

všechny články
Informaci o zpracování osobních údajů naleznete ZDE.
Zásady ochrany osobních údajů

© 2020 Kruták & Partners, advokátní kancelář s.r.o. Všechna práva vyhrazena.